Is de Aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Onderzoek 2017

Is de Aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Deze vraag stond centraal bij dit onderzoek. Met een aansprakelijkheidsverzekering kunnen particulieren zich dekken voor schade aan zaken en aan anderen. Een groot deel van de Nederlanders (96,4%) heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, terwijl de gemiddelde Nederlander slechts eens in 25 jaar overgaat tot het indienen van een claim. (cijfers: Verbond van Verzekeraars)

Het is niet verwonderlijk dat er weinig beroep wordt gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering. Veel mensen vergeten om een claim in te dienen, terwijl er ook veel mensen zijn die zich niet bewust zijn van alle dekkingsgebieden (en schade daarom vaak niet melden). De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kan een groot grijs gebied zijn.

Naast onduidelijkheden op gebied van dekkingen, bestaat er ook grote onduidelijkheid over de verplichtstelling van de aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) niet verplicht

Slechts 32% van de Nederlanders weet dat een aansprakelijkheidsverzekering geen verplichte verzekering is voor particulieren. Dit blijkt uit onderzoek het het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.). Het informatiecentrum ondervroeg 1014 Nederlanders, waarbij onder meer werd gekeken naar het kennisniveau omtrent de aansprakelijkheidsverzekering.

Bijna helft Nederlanders weet niet hoe het zit

Mensen kunnen een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel: AVP) afsluiten om gedekt te zijn voor aansprakelijkheid bij materiële schade en letselschade. Een aansprakelijkheidsverzekering is handig, maar niet verplicht. Toch denkt ruim 32,8% van de ondervraagden dat een AVP-verzekering verplicht is. Slechts 32% van de respondenten weet dat een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. Tot slot is er ook nog een groep Nederlanders (14,5%) die niet weet of een AVP-verzekering verplicht is.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht

 

WA-verzekering voor motorvoertuigen

In tegenstelling tot de reguliere aansprakelijkheidsverzekering, zijn eigenaren van een motorvoertuig wel verplicht om verzekerd te zijn voor aansprakelijkheid. Dit wordt ook wel wettelijke aansprakelijkheid (of: WA) genoemd. In het onderzoek wist slechts 20,7% te bevestigen dat een aansprakelijkheidsverzekering uitsluitend verplicht is voor deze groep mensen.

WA-verzekering elektrische fietsen

In de regel zijn elektrische fietsen tot 25 kilometer per uur geen motorvoertuigen. Eigenaren van dit soort fietsen hoeven dus geen WA-verzekering af te sluiten. Vaak is een AVP voor dit soort fietsen voldoende om gedekt te zijn voor aansprakelijkheid schade. Elektrische fietsen die sneller dan 25 kilometer per uur kunnen, vallen wel onder de categorie ‘motorvoertuigen’. Deze fietsen (ook wel: ‘speed pedelecs’) moeten om deze reden wel WA-verzekerd zijn. Per 1 januari 2017 is er nieuwe wet- en regelgeving gekomen, waardoor speed pedelecs als bromfietsen worden gezien. Naast een WA-verzekering, dragen eigenaren daarom ook een verplichting om hun elektrische fiets van een kentekenplaat te voorzien. Eigenaren van oude elektrische fietsen (die harder dan 25 kilometer per uur gaan) krijgen een brief, waarin hen wordt verzocht om een afspraak met het RDW te maken; voor de aanschaf van een kentekenplaat.

WA-verzekering hoverboards

Een hoverboard is een steeds populairder vervoermiddel, vooral voor jongeren. Het apparaat is een motorrijtuig, maar geen goedgekeurd motorvoertuig. Een hoverboard is niet geschikt voor de openbare weg. Ook mag men er niet mee rijden op de stoep. Om deze redenen is het niet mogelijk om een WA-verzekering voor motorrijtuigen af te sluiten voor een hoverboard. Ook middels een AVP is er geen sprake van dekking en vergoeding van schade met een hoverboard. Een hoverboard is immers een motorrijtuig. Sommige aansprakelijkheidsverzekeraars maken echter een uitzondering door de hoverboard te kwalificeren als speelgoed; waarbij wel sprake is van dekking. Hier zitten dan wel aanvullende voorwaarden aan verbonden, waar snelheid ook onder valt. Het gros van de hoverboards is echter te snel om aan deze ‘snelheid voorwaarden’ te voldoen. Er kan dus gerust gesteld worden dat een AVP en een WA-verzekering geen dekking bieden voor schade met een hoverboard.

WA-verzekering scootmobiel

Scootmobielen hebben geen kentekenplaat, maar eigenaren zijn wel verplicht om hun scootmobiel WA te verzekeren. Scootmobielen hebben een verzekeringsplaatje, dat meestal aan de achterkant van de scootmobiel bevestigd is. Een scootmobiel kan open of gesloten (ook wel: overdekt) zijn. Dit heeft direct invloed op de verzekering. Ook brommobielen moeten WA-verzekerd zijn. Een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig. Dit geldt ook niet wanneer de brommobiel is aangepast voor gebruik door een gehandicapte.

WA-verzekering segways

Segway-eigenaren zijn verplicht om de segway voor de WA te verzekeren op het moment dat de machine wordt gebruikt op de openbare weg. De segway is immers een motorrijtuig in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

WA-verzekering golfkarretjes

Een golfkar wordt doorgaans gebruikt op een golfterrein. Dit is de enige plaats waar golfkarretjes mogen rijden zonder kenteken. De karretjes zijn niet geschikt voor gebruik op de openbare weg. Als een golfkar wel een kentekenplaat heeft, is het wel mogelijk om er de openbare weg mee op te gaan. In dit geval is een WA-verzekering wel verplicht.