Schade door een Schotelantenne bij een Huurwoning

Schade door een schotelantenne is een veelvoorkomend probleem en vooral bij huurwoningen kan dit voor conflicten zorgen. Steeds meer verhuurders stellen daarom een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor hun huurders bij het monteren van een schotelantenne. Op zich logisch; als huurder bent u tenslotte wettelijk aansprakelijk voor de schade die u toebrengt aan uw huurhuis.

Schade door een schotelantenne

Het monteren van een schotelantenne brengt een verhoogd risico op schade aan uw huurhuis (en omgeving) met zich mee. Ook kunnen weersomstandigheden voor schade zorgen, zoals het inslaan van de bliksem. Een schotelantenne kan hierdoor ontwricht raken of in brand vliegen, wat kan leiden tot schade.

Een aansprakelijkheidsverzekering kan hierbij uitkomst bieden. Veel woningbouwverenigingen en verhuurders staan zelfs pas een schotelantenne toe wanneer een huurder deze verzekering heeft afgesloten. Dit kan overigens ook gelden voor andere zaken die aan een woning gemonteerd zijn, zoals een zonwering of vlaggenstok.

Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum onderzocht 25 verschillende verzekeringen bij verschillende verzekeraars. Hieruit blijkt dat alle verzekeraars uitkeren bij schade door een schotelantenne. In het onderstaande overzicht treft u alle maximale vergoedingen van alle onderzochte verzekeraars.

VerzekeraarSchotelantenneMax vergoeding
UnivéJa€ 250,000
LancyrJaMax. polis
AonJaMax. polis
AchmeaJaMax. polis
FBTOJaMax. polis
BLGJa€ 175,000
OhraJaMax. polis
ANWBJaMax. polis
DitzoJaMax. polis
ZelfJaMax. polis
ASRJaMax. polis
KlaverbladJa€ 25,000
GeneraliJaMax. polis
Delta LloydJaMax. polis
ReaalJa€ 175,000
INGJaMax. polis
ABN AmroJa€ 75,000
LondonJaMax. polis
AllianzJaMax. polis
AegonBeoordeling per gevalMax. polis
UnigarantJaMax. Polis
De GoudseJa€ 15,000
Avero AchmeaJaMax. polis
Nationale NederlandenJaMax. polis
VerzekeruzelfJa€ 175,000

Opvallend zijn de grote verschillen in de hoogte van de bedragen die uitgekeerd worden. Zo vergoedt Klaverblad maximaal € 25.000 en ABN Amro maximaal € 75.000 bij schade door een schotelantenne. De meeste verzekeraars vergoeden tot uw eigen gekozen maximale bedrag per schadegeval (€ 1.250.000 of € 2.500.000). Het advies aan huurders met een schotelantenne, is om goed te kijken naar de onderlinge verschillen in uitgekeerde bedragen tussen verzekeraars.

Beoordeling per geval

In de polissen van alle verzekeraars staat dat een aansprakelijkheidsverzekering alleen vergoedt bij schade door schotelantennes en andere zaken die aan de woning gemonteerd zijn, zoals zonweringen en vlaggenstokken. Ook brand- en waterschade wordt overigens vergoed. Alle overige schade in of aan uw huurhuis wordt in eerste instantie niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.

Dit komt omdat verzekeraars u beschouwen als eigenaar van de huurwoning indien u een huurovereenkomst heeft getekend en er sprake is van opzicht (u heeft zaken van een ander – met toestemming – in het bezit).

De schade die u veroorzaakt heeft, is volgens de verzekeraar toegebracht aan uzelf (en dus niet aan een derde). Toch geven verzekeraars aan dat zij de schade per geval zullen beoordelen. Dit is echter geen garantie dat zij dit vervolgens ook zullen vergoeden en in veel gevallen doen zij dit ook niet.