Aansprakelijkheidsverzekering ZZP

Wanneer u gaat starten als zzp’er is het belangrijk om na te denken over de aansprakelijkheid van uw bedrijf. Wanneer u als zzp’er namelijk schade aanricht tijdens uw werkzaamheden, kunt u daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Voor het dekken van deze schade kunt u een aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten.

Een veelvoorkomende misvatting is dat de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ook schade dekt die u als zzp’er aanricht tijdens het uitoefenen van uw werk. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt echter nooit schade die u tijdens uw werk veroorzaakt. Als u dit risico wilt dekken, dient u een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering ZZP kiezen

Er twee soorten verzekeringen waar u als zzp’er uit kunt kiezen, namelijk: een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht voor zzp’ers, maar wel aan te raden. Met deze verzekering bent u namelijk gedekt voor schade die u tijdens uw werkzaamheden aanricht. Het gaat dan zowel om schade aan personen (letselschade) als schade aan spullen (materiële schade). Bovendien zijn er met de wijzigingen in de wetgevingen steeds meer bedrijven die van zzp’ers verlangen dat deze een aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten. De AVB kent doorgaans geen dekking voor vermogensschade – hiervoor kunt u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.

Bij het kiezen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het raadzaam om goed te letten op de hoogte van het eigen risico. Dit bedrag moet u als zzp’er namelijk wel kunnen opbrengen. Daarnaast is het verstandig om na te denken over de risico’s die uw bedrijf loopt. In de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering ziet u welke soorten schade onder welke omstandigheden worden gedekt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Bij bepaalde beroepen loopt u als zzp’er – naast materiële schade en letselschade – ook het risico om vermogensschade te veroorzaken. Vermogensschade is financiële schade die bestaat uit geleden verlies of gederfde winst.

Stel, u bent boekhouder en u doet per ongeluk een verkeerde aangifte, waardoor uw opdrachtgever een boete krijgt van de fiscus. In deze situatie kunt u aansprakelijk worden gesteld voor het toebrengen van vermogensschade.

Het risico op vermogensschade kunt u dekken met een zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De BAV is daarom met name geschikt voor juridische en financiële beroepen. Voor sommige beroepsgroepen, zoals de advocatuur, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht. Dit zorgt er namelijk voor dat de schadelijdende partij er zeker van is dat hij zijn schade kan verhalen.