Onderzoek aansprakelijkheidsverzekering honden buitenland

In aanloop naar de zomervakantie 2017, onderzochten wij aan welke eisen hondenbaasjes in de landen om ons heen moeten voldoen aangaande de aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekeringsplicht in Europa voor alle honden

In Denenmarken en (grote gedeelten van) Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, geldt de verzekeringsplicht voor elk hondenras. In Duitsland zijn er zes deelstaten waar de aansprakelijkheidsverzekering voor alle honden (ongeacht ras) verplicht is. Gaat u bijvoorbeeld een weekje naar Berlijn met de hond? Daar geldt deze verplichting en loopt u onverzekerd het risico op een boete van 10.000 euro. Nog eens zeven Duitse deelstaten hebben een verplichte verzekering voor “risico honden”.

Landen met verzekeringsplicht voor “risico honden”

In Frankrijk, Italië en Spanje is een aansprakelijkheidsverzekering voor “risico” honden verplicht. Deze landen hebben een lijst opgesteld met gevaarlijke hondenrassen. Staat uw hond op deze lijst, dan moet u die verzekeren. Een overzicht van alle landen en regio’s die een verzekeringsplicht voor honden hebben, is te vinden op deze pagina, waar tevens de lijst met “risico” honden is opgenomen.

Aansprakelijkheidsverzekering in steeds meer landen verplicht

Het thema “verplicht verzekeren van honden” geniet Europees veel aandacht. In verschillende landen worden wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor gevaarlijke honden in te voeren. Zo sneuvelde een wetsvoorstel van de liberale partij in Zweden maar nipt. Zoek dus goed uit of u uw trouwe viervoeter mee kunt nemen voor u op vakantie gaat.