Jachtverzekering

U wilt zich als jager laten verzekeren. Maar niet elke verzekeraar biedt de mogelijkheid om een jachtverzekering af te sluiten.

Ook als u veel in het buitenland jaagt is het handig om te weten of uw verzekeraar die mogelijkheid biedt. Op deze pagina leest u welke verzekeraars (naast de collectieve verzekering van de Jagersvereniging) een dekking voor de jacht aanbieden.

Wat is de jagersdekking?

De jagersdekking is een aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering. Deze is dus geen standaard onderdeel van uw verzekering, maar dient u zelf af te sluiten bovenop uw aansprakelijkheidsverzekering. U kunt daarbij kiezen tussen een dekking voor het Nederlandse grondgebied of ook het buitenland. Er zijn geen verzekeringen met een dekking in het buitenland, maar niet in het binnenland.

Bij wie jagers zich kunnen verzekeren

Niet elke verzekeraar biedt een jagersdekking. Slechts 15 van de 26 onderzochte verzekeraars biedt een dekking voor jagers, wat neerkomt op 60%. 13 van hen hebben ook een jachtverzekering voor jagen in het buitenland. Klaverblad is de enige verzekering waarbij u zich wel kunt verzekeren in Nederland, maar niét in het buitenland. In dit overzicht kunt u zien bij welke verzekeraars jagers een jachtverzekering kunnen afsluiten.

VerzekeraarJachtdekking meeverzekerenJachtdekking Buitenland
ABN-AMROJaJa
AEGONJaJa
AllianzJaJa
ANWBNeeNee
AonJaJa
ASRNeeNee
AvéroJaJa
BLG WonenJaJa
Centraal Beheer AchmeaNeeNee
De GoudseNeeNee
Delta LloydJaJa
DitzoNeeNee
FBTONeeNee
GeneraliJaJa
KlaverbladJaNee
London VerzekeringenJaJa
Nederlanden van NuNeeNee
OHRAJaJa
ReaalJaJa
SNS BankJaJa
UnigarantNeeNee
United InsuranceJa?
UnivéJaJa
VerzekeruzelfNeeNee
ZelfNeeNee

Waarom jagers zich moeten verzekeren – wettelijk verplicht

Als jager zit het gevaar altijd in een klein hoekje. Zo kunt u tijdens de jacht zomaar iemand verwonden door een ricochetschot, of kan uw hond materiële schade of letselschade aanrichten aan derden. Als dat gebeurt kunt u aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het belangrijk dat u zich als jager goed laat verzekeren. Ook de wet verplicht u om een aansprakelijkheidsverzekering voor jagers af te sluiten.

Ook verzekerd op de schietbanen en bij kleiduifschieten

Veel jagers oefenen hun vaardigheden op de schietbaan of met kleiduifschieten. Daarom dekt de jagersverzekering ook schade die kan ontstaan n.a.v. kleiduifschieten en het oefenen op een schietbaan. Belangrijk daarbij is wel dat de activiteiten in verband staan met uw activiteiten als jager. Wanneer u dus op een kleiduif schiet en er gaat iets mis, zult u verzekerd zijn. Schieten houdt immers verband met de jacht.

Jachthonden zijn meeverzekerd

De eigenaar, gebruiker of toezichthouder van jachthonden wordt ook gedekt voor eventuele aansprakelijkheidsstelling bij schade die deze honden kunnen veroorzaken tijdens of in voorbereiding op de jacht. Ook het oefenen, africhten en deelnemen aan wedstrijden valt hieronder.

Behalve de verzekeringen die wij hebben onderzocht, biedt de Koninklijke Nederlandse jagersvereniging ook een jagersverzekering aan. Deze kunt u vinden via de website van de vereniging.