Aansprakelijkheidsverzekering voor studenten

We zijn allemaal wel eens onhandig. Tijdens de studie gooi je bijvoorbeeld een koffie over de laptop van een medestudent. Of tijdens een stage gaat er iets door jouw toedoen stuk. In dat geval is de kans groot dat je medestudent of stageplek jou formeel of informeel aansprakelijk stelt.

Dat betekent in de praktijk dat degene die je aansprakelijk stelt, wil dat je de schade vergoedt. Soms kan de schade in de duizenden euro’s lopen. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten wel zo handig. Het is echter niet altijd noodzakelijk om als student zelf deze verzekering af te sluiten.

Meeverzekerd bij ouders?

Als student kun je gedurende je studie ook meeverzekerd zijn op de polis van je ouders. Als je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, moet de dekking  wel ‘gezin met kinderen’ omvatten, in de meeste gevallen zal dit zo zijn. Het maakt dan niet uit of je nog thuis of op kamers woont; je bent gewoon verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Wel is het hier belangrijk dat je ouders deze wijzing doorgeven bij de verzekeraar. Dit moet het liefst zo snel mogelijk gebeuren. De meeste verzekeraars hanteren hier echter een maximale periode van vertraging voor. Bij Generali moet dit bijvoorbeeld binnen 30 dagen na het verhuizen zijn.

Als je uit huis gaat wonen en géén studie (meer) volgt ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Woon je na je studie nog thuis, dan kun je wél meeverzekerd blijven op de polis van je ouders.

Bij het meeverzekeren op de polis van je ouders geldt de dekking dus alleen als je (nog) thuis woont of studeert. Het meeverzekeren van thuiswonende kinderen is niet leeftijdsgebonden. Bij uitwonende studenten is de maximum leeftijd 27 jaar

Checklist meeverzekerd zijn

Indien je ouders een gezinspolis hebben voor de aansprakelijkheidsverzekering dan moet je goed letten op de volgende onderdelen. Is er geen dekking voor kinderen dan doe je er goed aan zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

  1. Dekking ouders: “Gezin met kinderen”
  2. Uit huis wonen doorgegeven bij verzekeraar
  3. Jonger dan 28 (dus maximaal 27 jaar)
  4. Ingeschreven bij DUO
  5. Maximaal 12 maanden aan een gesloten voor studie of stage in het buitenland
  6. Ongehuwd

Is aan al deze eisen voldaan dan hoef je als student niet zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht dit niet het geval zijn dan doe je er goed aan zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wanneer een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten?

Ben je niet meeverzekerd? Dan doe je er goed aan om toch zelfeen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als je een bijbaan hebt en per ongeluk iets stuk maakt, of wanneer je een aanrijding hebt met de fiets waardoor iemand letselschade heeft. Dit soort schade kan aardig in de papieren lopen en het is dan ook slim je te verzekeren tegen aansprakelijkheidskosten. Laat je laptop of ipad van een medestudent vallen, dan kun je de schade opvangen met de verzekering, in plaats van dat je die kosten zelf moet betalen.

Ongelukken gebeuren iedereen wel eens, maar daarmee is het wel mogelijk schade toe te brengen aan anderen.

In sommige gevallen kun je weinig doen aan geleden schade maar  je kunt er toch voor aansprakelijk gesteld worden.

Schade veroorzaakt? Zo werkt het.

Word je aansprakelijk gesteld? Geen paniek! Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen. Vul de formulieren van de aansprakelijkheidsverzekering in. Op de formulieren leg je uit hoe de schade is ontstaan, en zetten jij en de tegenpartij een handtekening. Daarnaast is het belangrijk om namen en adressen uit te wisselen, zodat de verzekeraar contact op kan nemen. Bovendien is het slim om bewijsstukken te maken, zoals foto’s van een kletsnatte iPad. De verzekeraar kan namelijk vragen dat je bewijsstukken aanlevert. In dit geval kan zo’n foto behoorlijk van pas komen.